Leesles B1

Les: Gezonde Voeding

Leestekst:

Gezonde voeding is belangrijk voor een goede gezondheid. Wat we eten heeft invloed op ons lichaam en onze energie. Hier zijn enkele tips voor het maken van gezonde keuzes.

1. Eet gevarieerd. Het is belangrijk om verschillende soorten voedsel te eten. Probeer elke dag groenten, fruit, eiwitten en granen in je maaltijden op te nemen. Dit zorgt ervoor dat je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt.

2. Beperk suiker en zout. Te veel suiker en zout in je dieet kunnen schadelijk zijn voor je gezondheid. Kijk op de voedseletiketten om te zien hoeveel suiker en zout er in producten zit en probeer de inname te verminderen.

3. Drink voldoende water. Water is essentieel voor het goed functioneren van je lichaam. Probeer elke dag minstens 1,5 liter water te drinken.

4. Portiegrootte is belangrijk. Let op de grootte van je porties. Eet niet te veel, maar ook niet te weinig. Leer jezelf aan om de juiste hoeveelheid te eten.

5. Kook thuis. Zelf koken stelt je in staat om de ingrediënten te kiezen en de controle te hebben over wat je eet. Vermijd te veel afhalen of fastfood.

Vragen:

 1. Waarom is gezonde voeding belangrijk?
 2. Wat betekent het om gevarieerd te eten?
 3. Waarom is het beperken van suiker en zout in je dieet belangrijk?
 4. Hoeveel water moet je dagelijks drinken voor een goede gezondheid?
 5. Waarom is de portiegrootte belangrijk bij het eten?
 6. Waarom is thuis koken een goede gewoonte voor een gezond dieet?

Antwoorden:

 1. Gezonde voeding is belangrijk voor een goede gezondheid, omdat wat we eten invloed heeft op ons lichaam en onze energie.
 2. Gevarieerd eten betekent het opnemen van verschillende soorten voedsel in je maaltijden, zoals groenten, fruit, eiwitten en granen.
 3. Het beperken van suiker en zout in je dieet is belangrijk omdat te veel suiker en zout schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid.
 4. Je moet elke dag minstens 1,5 liter water drinken voor een goede gezondheid.
 5. De portiegrootte is belangrijk omdat het helpt om de juiste hoeveelheid te eten en overeten te voorkomen.
 6. Thuis koken is een goede gewoonte voor een gezond dieet omdat het je in staat stelt om de ingrediënten te kiezen en controle te hebben over wat je eet, in plaats van afhalen of fastfood te consumeren.